15 okt

Tipsonsdag.

Jag har amerikanska bakplåtar som används dagligen. De är inte emaljerade som våra svenska ugnsplåtar och de går inte att diska i maskin utan att bli jätteäckliga. I måndags använde jag självrengöringsprogrammet i vår gasugn. Det bränner bort allt som man har spillt i ugnen och efter några timmars hög temperatur finns det bara aska att torka bort och inga kladdiga eller ingrodda fläckar kvar. Den här gången testade jag att ställa in en av plåtarna samtidigt för att se om det inte funkade på den också. Jo men visst! Min vetenskapliga teori visade sig stämma och nu har vi rena och fina plåtar igen. (Jag stoppade in den andra plåten då jag rengjorde överugnen.)

Dessvärre finns ingen före-bild, men jag kan tala om att dessa plåtar var helt bruna och täckta av ingrott vad-det-nu-var-men-mest-matfett. Hushållstricks som inbegriper noll kemikalier gillar jag! (Och när jag inte hade självrengörande ugn använde jag så klart såpatricket. Betydligt lättare att få rent  med än med giftiga ugnssprejer, luktar gott och är ofarligt.)

14_2

4 thoughts on “Tipsonsdag.

    • Från GRUMMEs hemsida: UGN – Smörj in ugnen med koncentrerad såpa, värm till 100° C. Låt svalna och tvätta ur med en svamp som inte repar. Använd gärna en blomspruta med vatten vid sköljning.

    • Nope. Och dessvärre har vi haft för mycket att ta med oss och därför prioriterat ljus sirap och mandelmassa framför såpa…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *