08 sep

Arbete och nöje.

Trots att dottern är 15 år gammal kom det där som alltid är att vänta några veckor in på höstterminen: den obligatoriska tillbaka-till-skolan-förkylningen. Att vara en smittohärd är aldrig uppskattat av andra, men å andra sidan är det omöjligt att vara hemma en hel förkylning utan att skolarbetet eller jobbet tar skada av något vis. Vi får väl se om hon kan hämta sig på en långhelg…

8_6

Jag åkte ifrån sjuklingen ut till Huset för att utföra mina sysslor. En duktig kock håller rent på arbetsytorna då han lagar mat och en duktig mångsysslare håller rent mellan olika moment under ett renoveringsprojekt. Jag må vara mångsysslare, men jag kan varken sätta reglar, putsa murbruk, sätta upp gips eller annat mer avancerat. Däremot kan jag både sopa och skrubba, så det passade jag på att göra nu. Jag rensade också ut lådorna i verandan och trillade bak så långt som till 1929 då det tydligen fanns en småskola ute i Uttorp. (Idag finns det en skola för hela Sturkö. Där går det 93 elever upp till sexan.) Anton och Elsa Svensson höll sitt hem och trädgård otroligt välskötta, så det känns lite tragiskt att se det förfall som har föranlett den stora renovering som huset nu går igenom. Nåja, jag är glad över att min bror såg potentialen och nu visar huset den kärlek det förtjänar!

8_1

Så snyggt putsad murstock! Den ska målas vit och just den här hallkorridoren kommer att bli vitmålad hela den. Takhöjden är 2,40 på hela nedervåningen, något som nog får anses väldigt ovanligt på en liten gård ute på landet vid förra sekelskiftet. Vi är dock tacksamma och tar gärna emot. I det som nu blir badrum, tvättrum och hall kommer dock taket att sänkas lite. Detta har att göra med att det är mycket lättare att fixa elektriciteten då man kan dra det utanför det gamla taket och sedan sätta ett nytt tak. Taket i dessa utrymmen kommer naturligtvis inte att bli ens tillnärmelsevis lika vackert som våra pärlspontstak, men jag tror att vi överlever.

8_2

Här ser du verandan och hur vackert det blir då solen lyser in genom de röda rutorna. Det känns nästan surrealistiskt att jag sitter här och tänker på hur det ska bli när vi flyttar in och vilka av mina hus/hem/organisations-planer som då kommer att ha uppnåtts. Om några månader ska det där huset verkligen vara vårt hem…

8_3

I det här hörnet ska det stå en Viking vedeldad spis. Putsen kommer att bli vitmålad och väggarna kommer att kläs med vitt kakel och någon diskret tapet, antagligen i ljust grått, om du undrar.

8_4

Här kommer den del som är tragisk. Pga sjukdom blev huset för många år sedan en levande soptipp och grannen har berättat att det inte ens gick att befinna sig på gårdsplanen för alla flugor. Dessa flugor bodde tydligen inomhus också, för så här har det sett ut på vissa delar av både målade tak och snickerier. (Har du aldrig sett på maken kan jag tala om att det är flugskit.)

8_5

Efter handskar, varmt vatten, såpa och skrubbsvamp är dörrkarmarna nu redo för målartvätt och ny färg. Ah! Såpa!

Efter arbetsdagens slut var det äntligen dags att träffa mina körvänner i Fredrikskyrkans Motettkör. Tusen tack till min syster som precis visste vad jag ville ha (en kör) och hur upplägget skulle vara (lite utmanande, men ändå med en kamratlig och trevlig stämning). Jag ser redan fram emot nästa veckas repetition!

Första utmaningen är att bemästra Mozarts Missa Brevis in B, KV 275. Här har du en version framförd av en grymt duktig japansk kör och ensemble. Medlemmarna ser ut att vara tolv år gamla, men så kan det väl inte vara? Här hittar du del 1 och del 2.

2 thoughts on “Arbete och nöje.

 1. Hälsa dottern att hon ska krya på sig.♥ Här har vi också knockats fullständigt av en monsterförkylning. Jag tror aldrig att jag har sett så många dåliga tv-program i hela mitt liv som under dessa veckor men hjärnan var så grötig och trött att jag inte ens orkade med att se bra tv och film. 😉 Jag hoppas att dottern snart är på benen igen.

  Vad fint det blir i ert nya hem och vad fint att detta hus återigen kommer fyllas med kärlek och omvårdnad. Jag tror att ni och huset kommer att stortrivas tillsammans. 🙂 Jag kan bli lite trött på att människor som renoverar gamla hus ofta får pekpinnar om att de bör bevara, restaurera och återställa. Att bara för att de äger ett gammalt hus anses de ha ett större ansvar att ”bevara” än människor i yngre hus. Men hus är till för liv. Att leva, älska och trivas i. Och jag tycker att människor ska få lov att renovera som de vill. Utan pekpinnar och framförallt utan något påtvingat historiebevarande ansvar. Det är sådant som museum och kulturinstitutioner som Skansen är till för. Människors bostäder är till för liv. 🙂

  Jag är glad över att du har funnit en ny kör med nya vänner och utmaningar vännen. Nya vägar och nya dörrar som öppnas. 🙂

  Ta hand om dig och ha en fin helg!♥

  Kram Lotta

  • Jag håller tummarna för att ni också snart mår bra! Det känns som att de här höstförkylningarna är oundvikliga. Usch…

   Det känns som att alla har olika syn på hur ”det gamla” ska hanteras. Efter att ha bott nära kvarter i Philadelphia på USAs östkust som hade kunnat ha varit hur charmiga som helst, men istället har förfallit totalt, har jag blivit mån om att försöka hålla samhällen levande. Det gör man genom att försiktigt blanda upp med lite nytt, beskära och ympa, gödsla, vattna extra, men ibland är det helt nödvändigt att bara hugga bort hela rasket. Att bara ta bort det gamla och ersätta med nytt för att man tröttnat på stilen eller vad det nu är känns som resursslöseri. Vårt blivande hem hade nog kunnat ha varit nedmejat vid det här laget. Nu har det istället återuppstått med en stark och frisk stomme som är över 110 år gammal, men med fräscha rör och elledningar. Vi kommer inte att andas damm och mögel. 😉

   Att helt rätt kör fanns också här gör mig så glad och tacksam! Det visar också att det mesta ordnar sig till det bästa vad det lider.

   Tack för dina alltid lika fina och uppmuntrande ord, Lotta! Stor och varm kram till dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *