04 jan

Ta emot ljuset och vila i stunden.

Somligt kommer och går i livet utan att lämna några större spår efter sig. Urinvägsinfektioner (förhoppningsvis), inlämningsuppgifter (fast jag hade önskat att mitt minne var lite bättre gällande sådan jag lär mig), bekanta ansikten (de där som liksom finns där då och då och som inte riktigt har fått något namn för en, som ”han som brukar sommarjobba på ICA”), sly i vägkanten (åtminstone i bebodda trakter, det rensas ju bort med jämna mellanrum), tidningsartiklar om obskyra eller svårförståeliga ämnen (intresset väcks och svalnar sedan när det visar sig att det fanns någon bra förklaring till ett knepigt problem), fruktflugor (kan ta upp hela ens medvetande i många veckor, men en vacker dag har de bara försvunnit), nyårslöften (det finns en anledning till att jag slutat ge sådana), ja, listan kan fortsätta i oändlighet.

Sedan finns det sådant som kommer och tar en del av en i besittning för alltid. Musikstycken (sådana du minns när du hörde dem första gången, de som framkallar specifika känslor, notkombinationer som skickar rysningar längs ryggraden), trogna vänner (de där som bär på trådar som lätt plockas upp och spinns vidare på utan stora åthävor), livsomvälvande val (att bli förälder, att öppna upp om ett trauma som burits på i all hemlighet, evig kärlek) – det är inte sällan så att du direkt får en känsla av att en upplevelse kommer att hamna i den här kategorin, men för att veta säkert måste man låta det gå en tid och se tillbaka på minnen och upplevelser.

Vi kan också fundera på sådant som tar en i besittning trots att vi inte vill ha det där. Ältande av händelser, upplevelser och trauman. Oro och rädslor över sådant som ännu inte har hänt. Det finns många som lever sina liv i det förgångna och/eller i framtiden. Detta leder sällan till något positivt, utan snarare till ett liv som pågår i huvudet, men som påverkar både kropp och själ. Det finns olika metoder att hantera detta på. Ibland krävs stora åtgärder och långvarig behandling, men för gemene människa finns det en ”behandling” som inte borde förbises, nämligen mindfulness. Om och om igen påvisas dess positiva effekter på hälsan.

Definitionen av mindfulness (det engelska ordet används också i svenskan) är: ”medveten uppmärksamhet i nuet, utan att döma”. Mindfulness är helt enkelt att vara med det som är.

Tittar man på kliniska studier av hur mindfulness påverkar människor ser man vilken effekt detta förhållningssätt har på oss människor. Det gäller både fysisk och mental hälsa, något som många tycker är lite flummigt. Det finns studier som visar att psoriasispatienter i behandling läker fyra gånger snabbare om de gör mindfulnessövningar under behandlingen. Studier på patienter som lider av depression visar att de kan skjuta på de depressiva perioderna om de praktiserar mindfulness under perioder då de mår bättre. Läkare som praktiserar mindfulness minskar risken för utbrändhet medan förmågan att känna empati och välbefinnande ökar. Låter det inte toppen?

Precis som med allt annat kommer positiva effekter hand i hand med negativa. Det finns några sådana om du skulle praktisera mindfulness så till den milda grad att det blir din hela värld. Nu finns det ju faktiskt sådana personer. De kallas munkar. Den som söker ska finna, men är det så att du vill hitta orsaker till att INTE utöva mindfulness får du söka dig långt ner i litteraturen. Överlag är fördelarna övervägande och jag hoppas att du åtminstone ger dig chansen att prova på mindfulness. Kanske kan du då likt min svåger mer ofta uttrycka: ”Vad bra jag har det!”

4 thoughts on “Ta emot ljuset och vila i stunden.

 1. Jag ÄLSKAR mindfulness. Jag använder en app som heter Du är här, den kostade 20 kronor och finns inte längre tror jag, och ordinerades mig ursprungligen för att öva självmedkänsla. Men den medvetna närvaron och guidade mindfulnessövningarna är verkligen FANTASTISKA. Jag har fortfarande svårt att vara icke-dömande när jag försöker öva mindfulness när jag redan har t.ex. ett ångestpåslag, men jag övar och övar och älskar att ett huvud som kan skapa så mycket skit också kan släppa det och bara vara NU.

  Skeptiker som läser det, min syrra och jag själv också en gång i tiden, får bara inte sluta har jag märkt. För man blir bättre med övning, och eftersom det fungerar är det svårt att hitta skäl att låta bli. Man måste bara öva och lära sig!

  • Vilket fint ord Ajli
   ❤️ Självmedkänsla ❤️

   Tänk så mycket medkänsla man har för andra men för sig själv…?
   Njaej…

   Det ordet ska jag spara och arbeta på.

   TACK 🙏🏼

   Tack även Monnah för påminnelsen om detta med mindfullness som jag så sällan fortfarnande låter ta plats och tid i mitt liv.

   Men blir bättre och bättre iaf 💗 även om dansen är så
   Sällan i COVID tider så var den en bra stund att låta kropp och själ njuta till här-et och nu-et. Bara sjunka in i en magisk dansares famn och en låt som ger en känsla av lugn och musikglädje.
   Magiskt för själen 🥰

  • Ajli – Det stora steget är ta är det att bestämma sig för att ”vara en som utövar mindfulness”, kanske är det just flummigheten som gör det lite svårt att acceptera som en legitim behandlingsform. Visst är det underbart att det går att bli bättre och bättre? Och att man faktiskt kan lära sig att hantera de känslor som tidigare fått en att reagera så starkt. Jag tycker det är fantastiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *