14 nov

Man lär så länge man har elever.

Ja, mitt f d valspråk har jag tagit upp igen. Jag har ju elever och jag lär mig något nytt varje dag. Idag fick jag reda på hur det skulle gå till att ta amerikanskt körkort. (Vi kan köra på våra svenska i ett halvår, men måste efter det skaffa amerikanska. Dessutom blir försäkringen billigare om man har ett sådant.) Jag kommer att gå till körskolemyndigheten här i Orem mellan 8 och 16 någon gång på en vardag. Där får jag skriva ett ”open book test” och om jag blir godkänd kan jag boka en tid för uppkörning. Suck. Jag borde inte bli nervös. Jag har ju ändå haft körkort i snart nog 25 år och tycker själv att jag kör bra. Jag hatar dock att fickparkera och gör helt enkelt inte det. Bara inte min kontrollant ber mig göra just detta. Rys! Du lär väl höra hur det gått när det väl är avklarat. Först ska jag fylla i den jättelånga ansökningsblanketten.

När jag har fyllt i blanketten ska jag läsa igenom häftet ”Driver’s Handbook 2o12” så jag vet var jag ska hitta svaren under det skriftliga provet. (Låt mig bara säga att jag nog tycker att den svenska körkortsteorin är väldigt mycket klurigare… Sist jag kollade fick man inte några ”titta i boken”-prov heller.)

Det andra jag lärde mig önskar jag var en byråkratisk mardröm, men dessvärre hände det på riktigt. I går blev barnen inskrivna på en ny skola, Provo e-School, då de kommer att fortsätta med hemskolningen. Det innebär att de skulle skrivas ur den skola de nu bara tar en kurs av åtta i. (Skolan samarbetar med e-School, så det går bra.) När jag fick reda på proceduren för att skrivas ur skolan blev jag alldeles paff. Jag har under dessa veckor insett att byråkrati och Viktiga Personers underskrifter på Viktiga Blajdokument är väldigt viktiga, men det här tog nog priset. Här har du proceduren för att skrivas ur Provo High, också när du bara hunnit börja och bara gått tre dagar i skolan.

1. Anmäl att du ska skrivas ut och få den Nödvändiga Blanketten.
2. Ta Blanketten med dig till biblioteket, lämna dina eventuella låneböcker och få signatur från bibliotekarien.
3. Gå runt till alla dina lärare (som skolan inte kan garantera är i sina klassrum alla dagar, eller ens alla lektioner) och få en signatur från var och en av dem.
4. Gå till fyra olika administrativa ställen på skolan (Lunchroom, Tracking Office, Business Office och Registrar) och få signatur från alla dessa ställen.

Ta med Blanketten tillbaka till kontoret där du fick den och lämna in den. Sisådär! Nu kan du skrivas ut. Blaj. Barnen tycker det här är så pinsamt så de inte vet var de ska ta vägen. Jag skriver ut en skolkarta och åker dit i morgon så får vi väl se om jag lyckas i mitt uppdrag.

Maken och sonen är på ett karateställe och kollar in det för att eventuellt börja träna. Låter kul! Ja, inte kul för mig, men kul för dem.

8 thoughts on “Man lär så länge man har elever.

 1. Ja, den processen slår nog tillochmed byråkratin här i Frankrike…
  Men vid varje läsårsstart får jag fylla i en massa papper till våra barn, ibland två ex av samma papper och på varje papper ska jag skriva vår adress fyra gånger. Slöseri med tid och energi, särskilt som vår gatuadress är jättelång…
  Varför inte bara skriva en gång, och sedan kan det stå ”om annan än ovan, fyll i adressen här”. Fransmän, varför göra något enkelt när man kan krångla till det? 🙂

  Lycka till med körkortet!
  Jag har en väninna som flyttade till Kina och skulle fixa kinesiskt körkort, att klara den teorin var inte lätt eftersom det ingick ett test på vägskyltar med kinesiska tecken, och fast hon blev godkänd vågar hon knappt köra där…

  • Hu! Det där med körkort i Kina lät lagom läskigt. Nej, det tror jag inte jag hade vågat… Fransmän må ha patent på byråkrati, men tyskar är rätt fina på det de också. Problemet här är inte byråkratin i sig, utan att folk verkligen inte vågar ta vettiga beslut över huvudet på någon överordnad. Ingen vill ta ansvar för någonting. Då blir det så här ibland!

 2. Hahahaha! Otroligt! Gillar speciellt att man måste gå till Lunchroom för signatur.
  STORT lycka till! Det verkar behövas.

  KRAM!

 3. Ojoj det kändes både snurrigt och ineffektivt. Men jag hoppas ni klarade uppgiften utan några större pinsamheter 🙂 Ja det där med fickparkering – har jag bara gjort 1 gång på 14 år, det var när jag övningskörde i bilskolan. Jag var så tacksam över att inte behöva göra det på uppkörningen och jag har undvikit det sen dess 😉 Förresten finns det bilar som kan fickparkera åt en numer, min bror har fått en lånebil som gör just det. En sån önskar jag mig den dagen jag skaffar en egen bil igen!

  • Nä, jag har fickparkerat en dag för att öva, innan körkortet, och två gånger efter, varav en med en bil jag inte kände till i en stad jag inte hade kört i förut. Därav mina tvångstankar runt just detta ämne. 🙂

 4. Monica, jag är så nyfiken på hemskolning… Kan du inte berätta lite mer om det. följer man samma läroplan som i den vanliga skolan. Köper ni speciella läromedelspaket? testas barnen ”kommunalt” under studietiden osv. Jag vill veta allt! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *