-
Femtioett år på jorden.
Jag gillar att göra bokslut. Inte då det gäller firman, då är det bara jobbigt, men i samband med nyår och födelsedagar! Det känns som att mitt år som femtioåring har sprungit förbi som vore det Usain Bolt himself. För ett år sedan blev jag överöst i gratulationer, blomster och fina gåvor och jag kände…
-
Food pharmacy – ”raw” kanelbullar.
Sugen på att äta kanelbullar, men kan inte äta vetemjöl? Detta är en fullgod ”kanelbullsfyllningsersättning”, om än lite nyttigare och lite dyrare att göra. Ingredienser 1 dl havregryn2 dl cashewnötter1 dl riven kokosen nypa salt75 gram dadlar3–4 tsk vatten Fyllningen 1 dl mandlar (gärna blötlagda över natten) eller 65 g mandelmjöl (mycket smidigare)2 tsk kanel eller mer75 gram dadlar1 msk vatten Kokosflingor till dekoration…
-
Nedslag i min söndag.
Känner mig stolt över att ha en egen potatiskorg i stenladan. Det är stort på något vis. Inte för att potatisskörden blev överdrivet fantastiskt i år, men jag gläds ändå. Och eftersom vi bara är två stycken tror jag vi kommer att klara oss ett tag på det här, även om vissa exemplar är angripna…
-
Pizzafirande i Bredavik.
Jag fyller år i veckan, men hade inte direkt tänkt fira det. Med anledning av att syrran och svågern behövde ta hand om lite höstfix i trädgården (de håller igång ett litet odlande och en vacker rabatt i Bredavik) föreslog de en gemensam pizzamiddag på plats. Varför inte utnyttja pizzaugnen då den ger så god…
-
Orden och allt som inte sades.
”Hej, känner du igen mig?””Ja, nu gör jag det. Kul att se dig, det var inte igår!””Och allt är bra?””Ja, jodå, det kan man väl säga.” Allt det outtalade som ligger i orden du säger väcker frågor. Jag frågar, du svarar. Och plötsligt står vi i varuhuset och har ett innerligt samtal om livet. Tio…
-
Ett spretigt inlägg om sol, second hand och lyckan i ordning och reda.
Men var börjar jag? Kanske i min utsikt när jag kom upp på övervåningen och skulle gå in i arbetsrummet? Ja, men jag kände ”Välkommen till livet!”, även om jag redan har levat i snart 51 år och vaknat 18 611 gånger till morgnar av varierande karaktär. Det var inget särskilt med igår, samtidigt som…
-
Lindas inlagda chili.
Den sista omgången chili, både mogen och omogen, hamnade i små glasburkar efter att ha fått sällskap av grejer i ett recept jag har haft liggande ett tag. Det blev så gott! Gott till tacos enligt receptet och efter syrrans tips om enchiladas häromdagen vet jag vad vi ska äta till helgen. Har du chilis…
-
Fikapaus.
Nu har jag äntligen vågat baka min favoritkaka med mjölersättning och insett att det gick hur bra som helst! Inte för att jag vet om det är något bra, man borde väl varken äta kakor med eller utan mjöl särskilt ofta, haha. Kul ändå när det funkar. Jag tog med mig kaka till Vajlan, familjens…
-
Fylld Flat White Boer-pumpa.
Fylld Flat White Boer-pumpa 4 portioner basmatiris, kokt (3 dl ris, 5 dl vatten enligt mitt recept)2 stora ägg1,5 dl hackad persilja1 dl torkade aprikoser, hackade i ”russinstorlek”2 msk vit balsamvinäger (eller annan ljus vinäger)5 dl svamp (jag plockade fram en påse förvälld svamp från frysen)50 g smör1 finhackad lök3 finhackade vitlöksklyftor1 msk salvia (kryddburk)1…
-
Flashbacks till Orem…
Hm, har vi inte en urkärnare någonstans? Eller förresten, vart tog vår äppelmanick vägen? Den har jag inte sett sedan… vi packade upp här i köket? Jaha, ja. Tydligen kan man ha en grej i ett litet kök utan att lägga märke till den på nästan fem år. Är inte det en anledning att fundera…
