monnah

Planttant, samtalsterapeut och samhällsbetraktare

Skönhet och sånt, del två.

Sonen, hans två kusiner, hans svåger och svågerns tvillingbror har filosofikvällar med jämna mellanrum. En i taget tar ansvar att hitta ett ämne och fixar också något att käka. Vi ”vuxna” (eh, de är alla ordentligt vuxna, vi ”vuxna” är mer åt det äldre hållet) har länge varit väldigt nyfikna på hur diskussionerna går och hade gärna varit flugor på väggen en sådan kväll. Eftersom 4/5 ungdomar skulle befinna sig i Karlskronatrakten i julhelgen bad maken om att vi skulle få en öppen filosofikväll i julklapp, alltså möjlighet att vara med på en sådan här diskussion. Nu var två i originaltruppen sjuka i den här eländiga julsjukan kvällen diskussionen skulle gå av stapeln, men vi körde ändå. Vår son låg på övervåningen och var jättedålig (hur dålig har jag inte förstått förrän efteråt, nu när jag själv varit sänkt i en vecka), men det var han som hade bestämt ämnet – SKÖNHET.

Det är svårt att återge allt som kom fram i diskussionen som följde. Jag tror vi var lite förbluffade över ämnet som valts, inte minst då vår son är en av de minst obrydda då det gäller utseende och yta. Som ung tonåring yppade han de berömda orden ”men mamma, jag tycker att alla tjejer är fina”. Hans inredning är minst sagt spartansk och han kör något slags Steve Jobs-stil utan extravaganser. Jag är fortfarande lite tjurig att jag inte fick höra hans tankar i ämnet. Diskussionen var ändå givande. Vad är skönhet? Finns det objektiv skönhet? Vad gör dagens hets gällande utseende med människor? Är skönhetsoperationer på sin plats? Vi talade om arkitektur. Konst och konstigheter. Vad postmodernismen gjort för/mot skönhet. Finns inre skönhet? Varför pratar man så mycket om diskriminering gällande nyans på huden, kön, sexualitet och ”allt det vanliga”, men väldigt sällan om diskriminering av fula som verkar vara den vanligaste av dem alla? Och tvärtom – hur medfödd skönhet leder till stora fördelar och en del utmaningar.

Annas kommentar i mitt inlägg häromdagen, Skönhet och sånt, fick mig att tänka på skönhetsdiskussionen och de tankar jag haft efteråt. Hur blir ordet ”vacker” en trigger? Egentligen är det inte alls konstigt tänker jag. I den postmoderna världen bedrivs ett ständigt krig mot begreppet skönhet och även på människans uppfattning av densamma. Objektivitet finns inte. Allt är relativt. Allt ska dekonstrueras. Intersektionalitet gör alla medmänniskor till deltagare i en rutten sorteringsmodell där flest förtryckande epitet vinner, fast vad man ska göra med den vinsten då man ligger helt klämd under ett stort köttberg vet jag faktiskt inte. Enligt min erfarenhet mår man nämligen mycket dålig av att leva med en ständigt närvarande offermentalitet. En betongklump utan synliga fönster är en nytänkande bostad, en oljemålning på en soluppgång från 1700-talet är banal. Ickedömande uppmålas som det rätta, men trots att vi uppmanas att förneka och förminska vårt inneboende bedömande är vi fortfarande hårt dömande åt andra håll.

Jag tror att mitt jobb som samtalsterapeut verkligen har öppnat ögonen för hur vi människor fungerar på riktigt. Många teorier låter bra på papper, men är svåra, eller rentav omöjliga, att omsätta. Vi lever en verklighet i ordet och en annan i praktiken. Denna krock leder inte till upplyst lycksalighet, utan till människor som känner sig pressade från alla håll och kanter. Det är klurigt att leva efter teoretiska manifest som inte har särskilt mycket med verkligheten att göra. Kolla vad nyexaminerade arkitekter säger om skönhet efter att ha marinerats i politiserade tankar under tiden i sin akademiska värld. Inte säger de ”vi låter Bullerbyn vara vårt ideal”. Trots det finns det en anledning till att turisterna som kommer till Karlskrona tar sig till Brändaholm istället för Kungsmarken. Jag hävdar att den orsaken är att det finns objektiv skönhet. Vi behöver städer med mycket grönska, vi mår bra av att ha tillgång till öppet hav eller berg. Vi mår bra av ordning och reda, av det levande och det organiska. Det går inte att förneka människans behov av skönhet. Att det sedan har blivit teoretiskt rätt att inte bry sig om utseende, att ytlighet tyder på ointelligens och att skönhet ligger i betraktarens öga – vad gör det med oss? Skönhetsoperationer genomförs i hemlighet och jag tror inte att t ex en viss drottnings önskan har varit att alla ska se att hon genomgått för många skönhetsoperationer och fått Jokerns mun, eller att Michael Jacksons dröm var att alla skulle veta om hans misslyckade näsoperationer.

Njae, jag vet inte om jag blev så nöjd med hur tankarna snurrade den här gången. Jag är inte färdig. Men ett vet jag. Skönhet berör och påverkar oss. Hur mycket och på vilket sätt beror naturligtvis på vem vi är. Jag har beställt ett Axessnummer från 2008, Skönhetens tabu, som jag sprungit på många gånger i olika sammanhang. Nu ska jag äntligen ta mig tid att läsa alla artiklar och fundera över vad som hänt de senaste sjutton åren gällande detta ämne. Är skönheten (fortfarande) tabu? Kejsaren är iallafall fortfarande naken, men folk försöker låtsas att det regnar då han går förbi. Jaja.

8 svar till ”Skönhet och sånt, del två.”

  1. Profilbild för Anna i Portugal

    Härligt att dina tankar fick ett extra varv! Jag gillar ju att strosa i städer och dras till olika arkitekturer, spännande miljöer, färgglada hus och trånga gator. Nog söker jag skönhet i min kameralins, men även det udda och annorlunda. Detta är ett intressant ämne och jag kanske jag kan använda ”vacker” ibland också framöver, men behöver nog landa i vad jag menar med det och känna mig trygg i användandet. Men jag tror inte jag någonsin kommer uttala att en person är vacker, även om det många gånger syftas på insidan så känns det ytligt för mig. Varmaste kramen (filosofikväll låter förresten helt underbart roligt!)

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Tack för ditt deltagande i denna vår egen filosofikväll, hehe! Kanske blir det något liknande för bloggtanterna nästa gång vi träffas, vi får se. Jag klurar ju på temat. Jag är så naiv och godtrogen i grunden att jag fått lära mig om hur ett sinne manipuleras genom små och stora ingrepp i andras tankevärld. Att måla upp min egen livskarta och se hur detta påverkat mig har varit jättenyttigt. Ha en fin dag! Kram, kram.

  2. Profilbild för Helena på FREEDOMtravel

    Men oj så intressant! Jo, jag tror att de flesta av oss bryr sig om skönhet på något sätt. När det gäller resmål är ofta ”vacker utsikt” sånt som folk pratar om. Sedan kan man ju fråga sig om man är lyckligare på en vacker plats eller inte? Ja, det kanske bidrar på något sätt, även om det är mycket annat som spelar roll …

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Ja, det finns ju olika mål för resor. En miljö väldigt olik ens egen, spännande stadsliv och god mat t ex, men själv kombinerar jag helst alla dessa med en vacker omgivning. Jag fortsätter tänka på detta och på hur det bidrar till välmående och förnöjsamhet.

  3. Profilbild för Sara i Barcelona

    Tack för ett intressant inlägg med många tänkvärda vinklar.
    Jag vidhåller fortfarande att jag i min hopplösa naivitet njuter av skönhet i min omgivning, på alla sätt och vis, men då endast grundat på vad jag personligen tycker är fint och vackert.
    Jag säger absolut att en person är vacker, inte heller här grundat på vad samhället eller SO ME dikterar utan endast från min egna bild av vad jag ser som en vacker person, vilket ju ofta också kommer inifrån.
    Jag blir också glad av att höra det från någon annan, jag minns när jag skulle ta av mig peruken efter kemoterapin och kände mig så oerhört naken utan mitt hår… Klart att jag blev glad av att höra att det ändå strålade om mig och att jag var vacker trots bart huvud med endast små fjun i syne☺️
    Epiteten ”vacker” och ”skönhet” står för så mycket mer än yta tycker jag, och i min naiva värld får det helt enkelt stå för sånt som gör mig glad och varm i hjärtat🥰

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Jag tycker att det är intressant att du kallar dig naiv för att du njuter av skönhet. Jag gör det också, men accepterar att jag behöver denna skönhet. Förvisso tänker jag också att det bara är mina personliga preferenser, men egentligen tror jag att det också finns platser och personer som många skulle enas om är extra vackra. Vi har dock blivit undervisade om att vi inte ska ge barn uppskattning gällande hur de ser ut, eller att inte uppmärksamma att någon är vacker, att inte bry oss om ifall någon har det estetiskt tilltalande hemma – alltså att vi ska blunda för det och inte bry oss eftersom det inte är ”fint” eller rätt. Jag tror att det tvärtemot är viktigt att uppmärksamma åtminstone oss själva på hur vi läser av utseende och vad vi gör med den informationen. Att strunta i att säga till A att han är fin tror jag inte på. Däremot tror jag på att hellre fokusera på styrkor som inte har att göra med hur man ser ut, utan hur man agerar i världen. Då kan vi lära oss att uppmärksamma sådant hos våra medmänniskor också. Kram till dig, Sara!

      1. Profilbild för Sara i Barcelona

        ”Naiv” i bemärkelsen att jag inte grubblar så mycket på det utan precis som du bara accepterar att det är något som gör mig glad och harmonisk utan att ifrågasätta varför 😉 Kram!

        1. Profilbild för monnah
          monnah

          Ja, det förhållningssättet kan jag verkligen hålla i handen! Allt behöver ju inte analyseras så himla mycket (sagt till mig själv), hehe. Tack för input! Kram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *