monnah

Planttant, samtalsterapeut och samhällsbetraktare

Höstbruk och Delicatobollar.

Hej oktober! Du springer kanske lite för fort för min smak, men det är okej. Fint att du har ork och lust och ihärdighet och vilja. Satte mig ner för att skriva i min odlingsdagbok och insåg att jag har försakat den allt för länge. Tur att jag har några halvtaffliga bilder i telefonen som visar några av de viktigaste datumen och hållpunkterna inför nästa år. Jag gillar dessa anteckningar, de hjälper mig. Både med sådant som jag missat (som att sätta vitlök förra året) och sådant som verkar ha gått extra bra (som att kålen fick en extra boost när det väl började regna och att vi fick massor av broccoli i andra skörden). Jag har inte så många sorters dahlia längre. Tio kanske inte räknas som få, men jag saknar flera av mina specialare som mössen käkade upp. Maken hjälpte mig att få i alla tuberna i papperspåsar igår (de hade legat under segel och torkat upp så det skulle gå att skaka av mer jord). Jag borde kanske ha skrivit namn på alla påsar, men stoppade istället ner namnlapparna som jag sätter ner i jorden i påsarna. Det bästa och det klurigaste är att dahliorna växer så det knakar här hemma. Är det någon som vill ha dahlior till våren och mössen och frysgraderna håller sig undan Bredaviksköket så har jag att dela med mig.

Jag har åkt hem några svängar de här veckorna för att få allt det sista gjort innan det börjar frysa på riktigt ordentligt. Pelargonerna har stått längs väggen i någon månad, så det var dags att få in dem också på övervintring. Det som står ute nu får stå där det är. Som grönkål och purjo. Älskar att dessa kan stå kvar i landet över vintern. Så praktisk förvaring! Någon stuka har det inte blivit i år heller. Det är okej. Att ha god tillgång till potatis och lök känns bra. Tomater blev det inte lika mycket som förra året, men det har med valet av sorter att göra. Jag satsade mest på goda körsbärstomater, tror det blev sju sådana hinkar. Johannas Ålandstomater är mini, men så goda! Tre hinkar sådana. Resten var mattomater, varav en sort bifftomater som gav väldigt liten skörd. Nästa år ska jag tänka annorlunda. Tror jag. Hur det blir kommer att framstå som klart när det är dags att beställa fröer om några månader. Nu ska jag först njuta av vilan som denna tid ger. Det är så skönt att det inte känns tröttsamt eller stressigt som förra hösten! Precis såhär ska det vara att ha trädgård. Glädjefullt.

För övrigt kan jag meddela att Delicato faktiskt har lyckats tillverka en ny boll som är riktigt god. Maken hade köpt hem dessa till oss. Mina förväntningar var extremt låga. Tänk bara alla ”juleskumsspecialare” som Cloetta (?) lanserar varje år istället för att bara nöja sig med att tillverka de vanliga tomtarna som faktiskt smakar bra. Döm om min förvåning då dessa smakade jättegott. Det bästa lussebullsalternativ jag hittat så här långt har varit saffranskladdkaka, men detta var alltså inte alls dumt. Vad är det influerare brukar ropa? LÖP O KÖP! Dessbättre kan jag lova att jag inte har något endaste litet samarbete. Att jag sedan vurmar extra för Delicato vars fabrik ligger så nära Segeltorpsskolan där jag jobbade att man kunde mötas av ljuva bageridofter då man kom till jobbet om morgnarna är något annat. ”Lokalt tillverkat” kan väl gälla också mentalt?

6 svar till ”Höstbruk och Delicatobollar.”

  1. Profilbild för Anna i Portugal

    Vad fint att du har en helt annan känsla denna hösten vad gäller trädgården och odlingen. Åh de där delicatobollarna låter minsann inte helt fel! Jag gör mandelkakor med saffran som alt. till lussebullarna för mig. Har recept på min blogg om du vill prova 🙂 Kramar

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Ja, jag tänker att du säkert förstår lättnaden för mig gällande detta! Det var inte roligt förra året vid denna tid. Inte för att jag på riktigt ifrågasatte mitt planttanteri, men det kändes som att våren behövde vänta lite på att komma tillbaka…
      Saffranskakorna, tack för påminnelsen! Kommer ihåg att du skrev om dem förra året. Nu är det dags att testbaka. Kram, kram!

  2. Profilbild för Annika

    Vad fint med ljusslingan i krukan. Det lyser upp så fint om kvällen. Sådant behövs nu när det mörknar med med hast. Det känns som du är i fas med din trädgård också, bra.
    Tiden går verkligen så galet fort. FATTAR inte att oktober snart är förbi.

    MY oh MY!! Gissa om jag skulle vilja smaka de där bollarna. GOTT!!!! Undrar just om en saffranskladdkaka skulle vara god … eller en med både mandelmassa och saffran.
    Håller med om skumtomtarna. Originalet är helt klart BÄST!!!
    Kramar!!!

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Jag gillar verkligen ljus ute då det är mörkt och jag kommer hem, men eftersom jag också älskar stjärnhimlen gillar jag inte det konstanta extraljuset. Får bli bättre på att använda timer tror jag.
      Nej, den här månaden har verkligen gått fort, men det blir ofta så då jag har mycket att göra. Å andra sidan kan en långhelg kännas oändligt lång och man kan hinna mycket mer på 2,5 dagar än på flera veckor rent känslomässigt.
      Jag vet inte om IKEA börjat samarbeta med svenska matföretag igen? När vi bodde i Orem fasades ju detta ut och de började tillverka eget smågodis och choklad (äckliga) och annat (som chips, inte äckligt). Tänk att kunna köpa Delicatobollar med saffran och adventsstjärnor inför första advent? Hade varit bästa hemlängtansboten för mig iallafall. (Jag åkte en sväng till IKEA för att tanka Sverige lite då och då, även om jag verkligen trivdes både i CA, PA och UT.)
      Kram, kram!

  3. Profilbild för Helena på FREEDOMtravel

    Lussebulleboll …!? Oj, aldrig hört talas om! 😉

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Nej, det hade jag aldrig heller gjort. Gissar på att det är en nyhet? Vår dotter gillar den tydligen inte, men både jag, maken och svågern äter den gärna igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *