19 okt

Mer om Paleo och TACKSAMHET.

Jag önskar att alla som tycker att det är fantastiskt att jag har sluppit min migrän och kunnat hålla den borta i flera år och som själva lider av sjukdomar och åkommor som skulle kunna botas eller lindras av att byta kost vågade och orkade löpa linan ut. Ju mer jag läser om kost och hälsa, desto mer intresserad blir jag. Det här handlar också om hur vi sköter sömn, relationer, motion och andlighet. Vi är komplexa varelser. Vore det så enkelt att vi kunde proppa i oss vad som helst och göra vad vi ville hela tiden skulle det inte spela någon roll vad vi valde att äta och göra, men så är det ju inte.

Jag vädjar till dig som lider av ulcerös colit, Crohns sjukdom, IBS, depressioner, migrän, reumatiska sjukdomar, ME eller något annat som den gamla vanliga sjukvården inte kan hjälpa dig bli frisk från – testa paleo!! (Jag har läst massor om överaktiva och autistiska barn som också blir hjälpta av detta.) Det är klart att kostförändringar inte hjälper alla eller mot allting, men om människor visste vilken stor tjänst de kan göra sig själv genom att skippa processad mat, vitt socker, sädesslagen och i vissa fall mjölkprodukter så kanske de skulle vara ivrigare att testa? Eller jag vet inte. Jag tror att många helt enkelt inte orkar. Det är jobbigt att behöva göra en i mångas fall så stor förändring.

Min mamma gick ner åtta kilo på fem veckor då hon bodde här med oss och åt vår mat och det var inte för att hon tyckte att maten var äcklig. (Det gjorde dessvärre inte jag, haha. Gick ner i vikt, alltså.) Jag lovar att det går alldeles utmärkt att leva utan pasta, vetebröd och färdigpizza. Men det är klart att om man hatar att laga mat och inte vill äta kokta morötter och tacoköttfärs varje dag så kräver det här en stor ansträngning… Vi fuskar ibland och äter till exempel bullar på kanelbullens dag och lussebullar till Lucia, men överlag så försöker vi bjuda både oss och våra gäster på ren mat.

Läs om Robb Wolff

Läs om Danielle Walker

Historier från Mark Sissons hemsida

18_2

Här är dagens middag. S gjorde paleoköttbullar till middag. Mycket goda… Recept?

500 g fläskfärs
500 g nötfärs
2 ägg
svartpeppar efter smak
2,5 tsk salt (kanske tre om man är åt det saltare hållet)
1 mycket finhackad silverlök (eller vanlig gul lök)

Som sagt. Vi äter fullfeta mjölkprodukter i vår familj. (Personer med inflammationer i kroppen bör stryka dem helt ur kosten.) Det innebär att vi då och då unnar oss en smaskig gräddsås, som idag till köttbullarna till exempel. Ugnsrostade rotfrukter till det här blir jättegott.

De här köttbullarna blir naturligtvis lite hårdare än traditionella med kokt potatis, ströbröd eller havregrynsgegga i, men ser man till att inte glömma fläskfärsen så blir det gott ändå.

18_3

Vi har njutit av vår fruktträdgård hela sensommaren och hösten. Trots att vi valde att inte bespruta fruktträden i vintras tvärtemot alla grannars råd så har vi fått en god päronskörd. Äppelskörden har däremot varit ”sådär”. Mer eller mindre alla äpplen har varit angripna av både det ena och det andra, så äppelträden får sig nog ett eller annat litet sprut framåt vårvintern. Trots allt har vi kunnat äta och njuta av Golden Delicious, om än noggrant rensade först, och våra röda äpplen är så stora att det är okej att skära bort en tredjedel på varje innan man skär upp dem inför torkning eller vad det nu är.

Idag provade jag att göra ”Cinnamon Applesauce” från den relativt nya kokboken Against All Grain av Danielle Walker (tyvärr lite dyr i Sverige, men hon bjuder på massor av trevliga recept i bloggen också). Du kan nog inte förstå hur gott det här äppelmoset blev?! Inte en gnutta socker.

2 kg äpplen, skalade, rensade och klyftade/skivade
1 msk citronsaft
1 tsk kanel
1/2 tsk vanilla extract (jag tog 1 tsk)
1/2 tsk salt
1 1/4 C vatten (jag tog mindre)

Alla ingredienser blandades om i en skål och sedan hällde jag allt i slowcookern och lät det stå på LOW i sex timmar. När äpplena var färdigkokta körde jag dem i matberedaren i tre omgångar för att få ett slätt mos. För dig som inte har någon slowcooker går det lika bra att koka i kastrull under lock i en halvtimme eller tills äpplena är mjuka och mosiga.

Makalös doft i huset. Makalös smak i våra gommar. Kaneläppelmos + lite grädde kvar från såstillverkningen = Gudomligt! Fast jag åt utan grädde också och det var nästan precis lika smaskens. I morgon ska jag göra en omgång till så det blir något att frysa in också! 🙂

18_6

Grattis om du har tagit dig så här långt! Då kanske du förstår varför jag idag och varje dag sedan några veckor tillbaka ägnar mig åt tacksamhet varje morgon och varje kväll och dessemellan också. Jag hatar cancer. Jag hatar att cancern lät mig förlora värdefull tid till rädsla och maktlöshet bara genom att hota mig. Nej du, cancer. Dina maffiametoder kan du dra åt pipsvängen med.

18_5

Det här är en av de mest inspirerande filmer jag sett, någonsin. Jag såg den tillsammans med delar av min storfamilj i somras och kan säga att till och med de minsta barnen insåg hur mycket det finns att vara tacksam för! Just för den skrämselhicka jag fick för ett tag sedan bestämde jag mig för att ägna november åt lite tacksamhetsmeditation. Vill inte du också testa? Gå hit och anmäl dig! Det är gratis.

6 thoughts on “Mer om Paleo och TACKSAMHET.

 1. Det går i perioder hur väl jag lyckas leva enligt mina ideal, men jag vet hur mycket bättre jag mår utan gluten, laktos och snabba kolhydrater.

  • Ja, jag tror att de flesta mår bättre bara av att äta mindre skräpmat! Börjar man där så är man i alla fall på väg åt rätt håll. 🙂

 2. En vecka utan light, och med fokus på Paleo. Roligt att testa nya recept. Har gått ner några hekto, men kan ännu inte säga någon skillnad på humör/mage etc. Men, har ju också fuskat en del med tjejkväll och 5-årskalas. Är jätteglad att jag är igång. Främst är det skönt att komma bort från pepsi max-träsket! tack för peppen!

  • Heja Du! Vad skönt att du kan och vad bra att du inte ger upp. Jag har förstått att dem främsta hälsofördelen med paleo inte oftast är viktnedgång. Det där att magen mår bättre då den slipper ständiga inflammationer t ex är nog en större vinst! För att du verkligen ska märka skillnad tror jag att du behöver hålla ut lite längre. På G märkte vi stor skillnad redan efter en vecka, men för mig var det svårare att se om det var paleo eller allmän livsförbättring som var avgörande för min hälsa.

 3. Hej

  Vilket fint inlägg! Väldigt bra och vi är så glada att du skriver om Paleo, det finns så otroligt många hälsovinster med kosten. Ren och naturlig mat har stor skillnad på kroppen!

  Ja, Magnus, har haft väldigt många hälsovinster – blivit av med IBS, matallergi, hösnuva, pollenallergi och även fått mycket bättre tänder. Vi brinner för Paleo och försöker sprida vårt sätt att leva så mycket vi kan!

  Tack också för din länkning på frukostgröten!

  Hälsningar

  Magnus & Jenny

  • Spännande att du känner att du fått bättre tänder också! Den fördelen har jag inte riktigt fokuserat på. 🙂 Jag brinner också för paleo, men jag tycker det verkar som att folk gärna tycker att vi är lite knäppa eftersom det känns jobbigt för dem att behöva laga riktigt mat hela tiden och sådär.

   Gröten är min nya favorit! En omgång räcker till både frukost och mellis för mig. 🙂 Tack igen! (Ps: kanelkryddad passar den jättebra med äppelmoset jag gav receptet på här! Mums.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.