02 maj

Förändring del 5 – Ekonomi.

Idag har vi hälsat in maj med kyliga vindar. Hu… Jag tog på mig en kjol i morse då solen sken från en i det närmaste klarblå himmel. Jag tog fel i mina beräkningar. Det blir väl varmare en annan dag.

Det är dags att summera april och förändringsordet Hälsa. Tja, jag vet inte direkt om jag är mer hälsosam nu än för en månad sedan. Jag har i alla fall börjat göra plankan igen nästan varje kväll. Jag har inte varit ute och gått mer än ett par gånger, om man inte räknar med dagen i Las Vegas då vi traskade vääääldigt långt. Så långt att jag faktiskt fick träningsvärk! Jag måste säga att den här månaden har varit min sämsta så här långt när det kommer till att medvetet försöka förändra något. Jag kan skylla på flera saker, men det gör ingenting bättre.

Nu går jag vidare! Jag började den här månaden med att kolla igenom budgeten igen. Jag gjorde det för ett tag sedan och jämförde nu för att se var vi behöver lägga in krutet då det gäller vår ekonomi. Det här är ett så pass privat ämne att jag inte riktigt kommer att dela med mig lika mycket som jag brukar. Kanske kan du ändå bli inspirerad, eller inspirera mig till att göra någon förändring som jag inte upptäckt än!

Vi lägger absolut mest pengar på vårt boende (vi skulle kunna bo billigare, men får samtidigt mycket för pengarna) och mat (ingen är riktigt beredd på att dra in på det här kontot då det är så pass viktigt för oss att äta bra mat). Att vi bor här men har våra familjer i Sverige gör också att det går mycket pengar till resor som inte direkt passar in i en semesterkassa. Att bo så här utan att riktigt veta hur permanent det är gör också att vi får hantera boendeinvesteringar lite annorlunda än vi kanske hade gjort annars. Vi har till exempel inte köpt någon gräsklippare än trots att vi har en riktig muskedundergräsmatta, utan har lånat. Jag gillar inte att låna grejer mer än någon enstaka gång. Jag tror att vi behöver bli bättre kompisar med Deseret Industries där det borde gå att hitta ett eller annat fynd trots våra inte allt för positiva upplevelser av stället (en second hand-affär).

Maken har precis omförhandlat bilförsäkringen och lyckades få den 60% billigare. Det berodde mest på att han lade ner tid på att ringa runt till flera företag. Efter att ha fått erbjudanden från dem presenterade han deras prisförslag för vårt nuvarande försäkringsbolag och VIPS! hade vi en mycket billigare försäkring. För övrigt är bensinen mycket billigare här, men så kör jag mycket också. Här går det nämligen inte direkt för barnen att hoppa på en buss till sin aktivitet.

Jag är glad över att ha lärt mig att man sparar ihop till grejer istället för att ta lån. Det gäller inte studielån eller bostadslån (om man inte tänker bosätta sig alldeles för dyrt, så klart). Jag har också lärt mig att det inte kommer att finnas några pensionspengar kvar till oss, så det kanske är dags att fundera på hur vi bäst kan se över framtidsekonomiska planer. En släkting-i-släkten här i Amerikat berättade hur han och hans fru hade investerat alla sina pengar i sitt boende som pensionsförsäkring. De sitter nu på ett riktigt tjusigt hus som ingen har råd att köpa. Bostadsmarknaden håller på att ta sig här i USA, men de där dumdyra husen säljs antingen mycket billigare än ägarna har tänkt sig, eller så säljs de inte alls. Jobbigt läge…

Vi har sedan vi gifte oss levt under olika ekonomiska förhållanden. Vi har varit vad som säkert i Sverige skulle kallas fattiga (men jag håller inte riktigt med om den definitionen). Vi har också haft en inkomst som räckt till både det ena och det andra som man inte behöver, men som ger guldkant på tillvaron. Vi har sparat och gnetat och vi har levt på de sparade medlen. Idag lever vi ett bra liv. Jag vill påstå att pengar visst gör människor lyckliga. Till en viss gräns. Att knappt ha råd att betala för det allra mest nödvändiga lär en ödmjukhet och tacksamhet, men det tär också på självkänslan. Att ha för mycket pengar räcker inte. Det finns alltid något mer man ”behöver” eller vill ha. Jag önskar att jag aldrig behöver sälja min själ för att få en inkomst. Slipper jag det tror jag att jag kan vara nöjd med vad jag än har.

Hur ser du på pengar? Är ekonomi något som du viftar bort och helst inte pratar om, eller är du insatt och medveten om varenda krona som vandrar in och ut på kontot? Klarar du att ha strikta ramar och ändå kunna unna dig något extrakul utan att ha det inlagt i budgeten? Gör du aldrig något utan att ha planerat det månader i förväg? Jobbar du för att kunna ha kul? Jobbar du som en slav för att kunna ta två veckors avkopplande semester Långtbortistan och sedan fortsätta slava? Jobbar du för att leva eller lever du för att jobba? Unnar du dig något särskilt som egentligen är för dyrt? Tror du att man blir lyckligare av att ha mycket pengar? Ja, det var väl det. Grattis om du orkat läsa ända hit!

Meja – All About the Money
Dire Straits – Money For Nothing
ABBA – Money, Money, Money
Madonna – Material Girl
Billie Holiday – God Bless the Child
Patti Smith – Free Money

6 thoughts on “Förändring del 5 – Ekonomi.

 1. Vi höftar lite med ekonomin. Vi vet ungefär vad boendet, räkningar och maten brukar kosta och ungefär vad vi brukar ha kvar. Så länge vi håller oss inom det ”normala” så funderar vi inte så mycket, ska vi köpa något dyrare, tex. möbler, så räknar vi på det. Nöjen (semesterresor, bowla, bio osv.) tillsammans med familjen är något vi prioriterar men det finns många nöjen som är gratis också.
  Jag har VALT att ha ett jobb som jag älskar, som gör mig helt slut men som samtidigt ger mig så otroligt mycket tillbaka. Jag har dessutom VALT att bara jobba 75% för att kunna tillbringa mycket tid med barnen.
  Min man har VALT att ha ett jobb som han trivs jättebra med och som lyckligtvis dessutom ger honom en lön dubbelt så hög som min. Annars skulle vi nog behöva räkna betydligt mera noga… 😉

  • Det där med att vara medveten om pengar och om hur mycket vi kan/inte kan styra över vår ekonomi tror jag är viktigare än hur stor inkomst man har. Att ha förväntningar på att kunna ha råd med lika mycket som ”rike grannen” fast man själv är statsanställd tror jag ger ångest och avundsjuka som förstör mycket. Spännande att höra att ni gjort ungefär samma val som vi! Totalt politiskt inkorrekt. Är du säker på att det inte är patriarkatet som styr dig? 😉 Tack för att du svarade!

 2. Grattis till mig, för jag orkade 🙂

  Många intressanta och kloka tankar. Först en kommentar gällande hälsomålet. Gillar resonemanget kring att inte komma med ursäkter och bortförklaringar inför sig själv. Visst, det finns ofta en förklaring, men jag tror sällan att vi har nytta av att begagna oss av den. Istället tar vi ansvar för att det blev som det blev och går sedan vidare utan att klandra oss själva. Från och med nu kan ju allt bli annorlunda!

  När det gäller pengar så håller jag hårdare i dem nu än tidigare. Dels för att shopping för mig har varit lite av ett flyktbeteende, jag har tröstshoppat istället för att tröstäta, och dels för att jag nu målmedvetet sparar till ett eget boende. Och lite så där i smyg också sparar för att någon gång i framtiden kunna dra ner på jobbmängden… Pengar behövs i det här samhället, men mer är inte nödvändigtvis bättre. Då är det viktigare att jobba med sina värderingar och att lära sig att vara nöjd med det man har. Det är lätt att göra sig själv till ständig förlorare i jämförelse med andra.

  • Tröstar oss gör vi alla på olika vis. Grattis till att ha kunnat betvinga ditt tröstbeteende och stort lycka till med att spara pengarna till Huset!

 3. Och med eget boende syftar jag på ett eget hus som jag OCH min sambo äger, inte ett boende för bara mig. Kände att jag ville förtydliga mig på den punkten 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.