18 jan

Om att skapa och att vara jag.

Vad räknas som skapande? Är en kreativ människa någon som nödvändigtvis har extra intensiv hjärnaktivitet i somliga delar av skallen? Varifrån kommer inspiration? Hur kommer det sig att somliga kan fästa en papperslapp i nittio graders vinkel med bara ögonmått? Varför kan andra dra ihop vad för skräp som helst, rafsa lite bland grejerna, sy några stygn och få till mästerverk? Vad gör man för att utveckla sitt tänkande, sin kreativa process, sina drömmar och sitt faktiska skapande? Varför inser så många tonåringar inte värdet i att träna, träna, träna för att bli riktigt bra på något? När kan man inte längre utvecklas?

Här kommer min kreativa tidslinje (kul för mig själv att tänka igenom den, säkert inte lika kul att läsa):

tidig barndom – massor av rita, klippa, måla
5 – börjar skriva och läsa
7 – bokmal
8 – börjar ta pianolektioner
10 – börjar ta fiollektioner
mellanstadieåldern – experimenterar med virkning, stickning, handstilsutveckling, dockutstyrslar
högstadiet – orkestrar, violinkvartett, kalligrafi, sömnad, stickning, virkning, korsstygn, slutar ta pianolektioner
15 – min egen symaskin, drömmer om en framtid som designer tills jag får veta att flickor med höga betyg inte ”får” söka beklädnadsteknisk linje
16 – vävkurs
17 – plugg, plugg, plugg, musik, kalligrafi
18 – slutar gymnasiet, slutar ta fiollektioner, slutar kvartetten, flyttar hemifrån
19 – satsar mer på träning och studier än något kreativt
tjugoplus – kärlek, vänner, gitarrplink, lär mig äntligen spela pianoackord, körsång, stickning
23 – bröllop (mest opyssliga bruden någonsin, vi borde verkligen uppgradera vårt bröllop som Hollywoodfolk gör nu för tiden)
24 – USA I, Mary Engelbreit, lapptäcken, fotografi, korsstygn
26 – moderskap, textila uttryckssätt, inredning
28 – USA II, scrapbooking
30 – husägare, renovering, barnmusik, berättelser
trettioplus – scrapbooking, inredning, foto, kalligrafi, kör, kortmakeri, utveckla mitt skrivande, barnpyssel, slogantävlingar
40 –livskris
fyrtioplus – grafiskt skapande, ”all of the above”
42 – USA III, framtiden ligger framför mig!!!

Det här var roligt! Ja, du kanske hoppade över allt jag hade skrivit, men jag tycker du ska göra något liknande själv. Intressant. Jag har säkert missat något och glömt betona vissa viktiga saker vid rätt tider, men på det stora hela borde den här tidslinjen stämma överens med sanningen. Lycka till! Time to get creative

5 thoughts on “Om att skapa och att vara jag.

    • Haha! Kul att du tyckte listan var fascinerande! Mitt minne är superdåligt utom då det gäller ekvationer och saker jag brinner för. Det är de sakerna du ser i listan… 😉

  1. Oj ja, vilket minne du har! Jag kan bara minnas att jag jämt varit kreativ och skapat, allt från att jag gjorde egna möbler till dockskåpet (virkade och vävde mattor och gjorde bland annat soffor av skumgummi och tyg). Sen så byggde jag träkojor, byggde om min cykel till en tandemcykel så lillebror kunde få följa med. Byggde städer i sandlådan, ritade skalenliga planritningar när jag hade en dröm om att bli arkitekt någon gång i högstadiet. Och de senaste åren har jag ju scrappat och gått en grafisk form utbildning. Kanske det är ärftligt? Min mamma är bra på handarbete och att måla och fixa, och farfar var uppfinnare så han skapade och fixade med det mesta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *