monnah

Planttant, samtalsterapeut och samhällsbetraktare

Färdigmonterad Sophie Hood.

I julas fick jag ett mönster på Sophie Hood från Petite Knit och fyra garnnystan Isager Soft av svärföräldrarna. Svärmor vet att jag gillar både Petite Knit och grönt, så gåvan satt helt rätt. Det kändes skönt att kunna gå in i det nya året i sällskap med årsordet HEMSLÖJD som det aldrig riktigt blev något av. Att sticka sitter i ryggraden, så med detta mönster fick jag utvecklas lite genom att testa en ny teknik. Mönstertillverkarna bedömde svårighetsgraden till 3/5. Jag är benägen att hålla med. Petite Knit har alltid jättebra instruktionsvideor som komplement. De är på danska, men för alla som känner sig lite främmande detta språk spelar det inte egentligen någon roll. Allt man behöver är någon som visar vad som ska göras och det gör de med den äran.

Den nya tekniken jag fick lära mig var en vågrät i-cordkant. I-cordkant har jag gjort på en kofta till barnbarnet, men då var tekniken betydligt krångligare. Kanten stickas olika beroende på vilket håll den går åt. Själva luvan sys ihop med osynliga madrasstygn. Jag fascineras alltid över dessa och hur snyggt det blir! Jag kommer ihåg när jag sydde ihop mina första tröjor i tjockare garner. Inte snyggt. Numera använder jag hellre rundsticka då det ger sömlösa delar där det syns mest. Tyvärr funkar madrasstygn bara om man har precis lika många varv på de två delarna som ska sys ihop och det har man sällan på exempelvis en framsida och en baksida om man inte räknar varven. Och vem orkar räkna så många varv och ha exakt samma stickfasthet hela tiden? Inte jag iallafall.

Jag gillar verkligen garnet som beskrivs som ”en tubsocka i bomull som man blåst in mjuka alpackafibrer i”. Garnet blir lite melerat och får samma känsla som då man stickar med två trådar, en ”vanlig” och en mohairtråd. Jag är bortskämd med garner och stickar i princip alltid med naturfibrer numera. Mina favoriter är mohair från angorageten och kashmir från kashmirgetter (det finns lite olika). Jag har inget emot vanlig ull, men för känsliga personer kan det bli lite sticksigt. Just känslighet för hur ett garn känns måste varje individ undersöka. Min stackars mamma tålde aldrig det minsta sticks, själv kan jag ha en t-shirt under en islandströja utan att störas nämnvärt. Luvhalsduken ska naturligtvis ut och vallas, men än så länge har jag bara skruttat omkring med den på mig här inne. Den är skön, snygg och mycket praktisk. Jag är så nöjd!

4 svar till ”Färdigmonterad Sophie Hood.”

  1. Profilbild för Nilla Tankebubblor

    Såå imponerad av de som kan sticka bra!
    Jag har vänner som gillar Petite knit, det ser så fint ut.
    (Jag har en 27 tums skärm och ditt foto är så stort att jag måste skrolla för att se hela, den översta bilden som är ca 34×28 cm.)

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Ojojoj! Är den nedersta bilden inte lika stor? Är det de stående fotona som blir sådär enorma för dig? Jag gillar det här nya temat, men det ställer till lite problem här och där… Tack för att du berättar!

  2. Profilbild för Sanne
    Sanne

    Det er super flot! I min juleferie strikkede jeg to sophies shawls fra petiteknit. Jeg strikkede så meget at jeg fik et sår på min finger og måtte have et plaster på da jeg strikkede. Men strikke det skulle jeg. Nu er jeg ved at strikke et sophies shawl mere….og en Olga cardigan i Bordeaux og råhvid til Nanna. Jeg har også gang i en Honey wash bag fra petiteknit. Har indtil videre strikket bunden. Knus fra Sanne

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Wow, du imponerar ständigt! Så duktig du är! Jag älskar Olga och vet inte om jag skulle klara av Honey wash bag?! Du får berätta hur svår den var att sticka när du är klar. 😅 Det var längesedan jag stickade tills jag fick använda plåster, men det har hänt. Min körkompis har så många fina tröjor och koftor varje vecka. Hon säger att hon har fått ”stickmani” sedan hon gick i pension. Det är lätt att få stickmani kan jag konstatera. Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *