01 mar

Vasaloppet 45, 2023.

På söndag körs Vasaloppet för etthundraförsta gången. Igår såg det ut så här och jag antar att bilden hade sett ganska likadan ut om den tagits för trettio år sedan, eller femtio. Somligt förändras inte.

Det första Vasaloppet gick som sagt av stapeln i mars 1922. Idén hade kläckts, intresset för skidåkning var i Sverige enormt och DN bestämde sig för att skänka 1000 kr för att loppet skulle kunna genomföras. Loppet ärar ju dalkarlarnas jakt på Gustav Vasa (positiv sådan, de hade ångrat sig och bestämt sig för att hjälpa honom) som var på flykt från Sverige till Norge, men går åt andra hållet (Sälen till Mora istället för tvärtom). Nu för tiden körs en massa olika Vasalopp, allt från Cykelvasan till Stafettvasan. Det var roligt att se både unga och gamla åka! Just Vasaloppet 45 låter deltagarna starta i Oxberg för att få upplevelsen, men ”bara” behöva skida halva sträckan. Nio mil är ändå rätt saftigt, enligt skaparna var det ju tänkt att vara ett riktigt mandomsprov.

Här står maken, glad och nöjd, efter att ha tagit sig de 45 kilometrarna trots ont i höften. Han spurtade till och med in i mål! Tur att en av medåkarna är fysioterapeut. Han hade att göra efter att själv ha fått vila ut.