14 mar

Dagens upptäckt.

Både maken och jag har pluggat in våra släktforskningsuppgifter i familysearch.org. Idag hittade jag den roliga sidan relativefinder.org, ett program som jämför ens familjeträd med olika ”kändisars”, till exempel kungligheter och klassiska kompositörer. Det visade sig att jag är släkt med Sibelius genom min morfar! Har man bara en enda kändis i släkten tycker jag han är ett bra alternativ. Här kan du få höra och se min favorittolkning av Finlandia, Sibelius storverk. Det känns helt plötsligt som att mitt stora musikaliska intresse kanske har sin förklaring, hehe.

Vi visste redan att maken är släkt med Gustav III:s syster Sofia Albertina genom sin mormor, så vi förväntade oss lite kunglig glans i hans sökning. Det rasslade till med 888 kändissläktingar!!! Jag ska gå igenom dem i morgon. Det blir spännande!

Edit: Tja. På olika sätt är maken visst släkt med mängder av europeiska kungligheter (inte så konstigt med tanke på Sofia Albertina), men också en massa amerikanska presidenter, många inblandade i Salem witch trials, Lucille Ball, Edgar Allan Poe, Jesse James, Emily Dickinson, Davy Crockett och, tada, Jean Sibelius, haha! Vi är alltså släkt någonstans längs med vägen långt borta i fjärran. Skillnaden i Ks och mina resultat har till stor del att göra med att släktbasen K har är nästan 28 000 personer stark, medan min bygger på 363 personer. 

10 thoughts on “Dagens upptäckt.

 1. visst är det kul =) tog ni mtdna o y dna med?
  jag har fått razzel alltså flera träffar som ramlat in men tyvärr har få ett träd som man kan binda ihop släkten. har begripit att många av träffarna är mycket gamla…mycket finska anor men det är långt bak från 1500 talet…svårt o macha ihop det o förvånande många bor i USA….visst finns det de jag vett utvandade slutet på 1800 o början 1900 men det här verkar vara äldre än så…man blir så nyfiken o vill ju bara veta mer…..

  • Nej, det här är inte med DNA. Min mamma har släktforskat mycket och det har också några på makens mammas sida gjort. Har man tur finns släkt som är väldokumenterad. Det är ändå lite kul att kolla på makens sida och hitta ”Olaf Skotkonung, 29th Great Grandfather, European Royalty”, hahaha!

 2. Sånt är spännande! Jag är ingen släktforskare men för snart tio år sedan fann jag en gren som resten av släkten inte kände till och som troddes ha avslutats redan på överfarten från Göteborg till Amerika under sent 1800-tal.En ren slump tack vare internet.Kvinnan som jag fann är jämngammal med mig och på samma nivå i släktträdet.Jag stirrade och gapade en lång stund in i datorn och trodde inte det var sant,men det var det.

 3. Jag googlade ett efternamn från släkten och då dök det upp ett ämne på google där den här kvinnan sökte sina rötter i Sverige.Namn och platser som jag omedelbart kände igen.

  • Ja, tänka sig vad kungliga och presidentiga och kändisar ni är i er släkt. 😉 Riktigt roligt att rulla igenom den där listan och känna igen så många av de 888 namnen.

  • Jag tänker att de flesta med anor som går in i Finland/Ryssland kanske är släkt med Sibelius på ett eller annat sätt, men det känns fortfarande häftigt. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *