01 aug

Pizzaugnen invigd!

Det här är magiskt! Vilken grej… Jag är så tacksam över syrran som drog igång projektet och maken och svågern som byggde denna vackra pizzaugn. Det tog ett tag att gå från tanke till handling, men de sista momenten hade hantverkarna fått upp farten ordentligt.

Jag gjorde Vår Kokboks pizzadeg, lät den jäsa i en timme och delade sedan upp den i åtta bitar som fick ligga inklappade i olivolja i varsitt plastfoliepaket i en bunke i kylen. Degen fortsatte att jäsa, men var lätt att baka ut när det väl var dags. (Jag använde en hel del mjöl vid utbakningen för att göra transporten från plåten till ugnen smidig.)

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
0,6 dl (4 msk) olivolja
1 tsk salt
12-14 dl vetemjöl

Efter någon minut i ugnen per styck var det bara att plocka ut den ena fantastiska skapelsen efter den andra ur den nyinvigda ugnen. Min syster hade fixat tomatsås, örtpesto och grejer till vit pizza, och det blev sammanlagt åtta olika versioner som fick se dagens ljus. Vi älskar alla den nya pizzaugnen och ser fram emot många härliga pizzafester framöver!

Jag ville fira det lyckade resultatet med ett bad, men hade inga badkläder med mig. Det blev sålunda lite klädsim för mig. De 16-17 graderna kändes inte fullt lika kyliga med träningsbyxorna på! ?