15 dec

Tipstorsdag vecka 50.

Vid den här tiden för tre år sedan blev jag utsatt för en synnerligen fräck kupp av ett gäng elakingar, några kvinnor (Står inte vi på samma sida?). Jag blev av med min bankkortskod, trots att min far Polisen har inpräntat i mig och resten av syskonen att man gör allt för att skydda koden. Jag blev också av med min plånbok och de tiotusen kronor som satt på kontot då tjyvarna raskt länsade det som fanns i fyra uttag. Jag fick spärra min identitet och gå igenom omaket att ständigt känna mig påpassad och osäker under lång tid framåt.

Den här händelsen har gjort mig mycket vaksam.

Nu vill jag varna er andra. Se till att skydda koder och väskor allt vad ni kan. Ställ inte in julkassar i bilen och lämna dem för att göra fler ärenden. Inga plånböcker i bakfickor eller ryggsäckar. Tja, ni vet nog egentligen. Jag är ledsen över att känna mig manad att skriva det här, men kanske är det någon som får nytta av det?

Edit: Jag har lyssnat på min vän Tina och tagit bort det i inlägget som var stötande.

11 thoughts on “Tipstorsdag vecka 50.

  1. Usch vad läskigt! Det var en sak jag inte tänkte på med att handla online – man slipper sånt! Well, nästan iallafall. Det är svårt att stjäla pengar online eftersom allting spåras. Sen handlar jag bara från stora kedjor, typ Amazon 🙂

    Vet vad du menar med rasistisk…som den gången vi hade rånförsök på Konsum av zigenare. Jag hade såklart mina fördomar, men försökte blåsa bort dem. Sen levde de upp till mina förväntningar och har därmed gjort min ”rasism” mot just zigenare ännu värre.

    • Ja, handlar man från stora kedjor vet man i alla fall att bankerna och de är seriösa och om man skulle få sitt kort kapat får man med säkerhet pengarna tillbaka. Jag fick det också med de här tiotusen. Någon berättade att bankerna aldrig skulle klara av att ha folk springa och ta ut sedlar hela tiden, så de täcker hellre upp då systemet failar…

  2. Usch, vilken händelse! Jag är nog ganska naiv och tror att ingenting händer mig (och har hittills haft rätt i det). Jag har verkligen kämpat mot mina egna fördomar när det gäller många saker, men det är jobbigt när fördomarna bekräftas.

    • Jo, men sådan var jag också. Jag vill vara naiv och tänka gott om alla, men jag gissar att jag inte behöver bli en komplett surtant för att det här hände. Men – jag är absolut mycket mer på min vakt idag än för några år sedan!

  3. En sak som en kassörska gjorde mig uppmärksam på och som kan vara bra att tänka på i jultider när man kanske är på stan med massa kassar. När du köpt låt inte kassörskan lägga kvittot i påsen. Råkar du blir av med kassen blir det mindre lätt för tjuven att gå och lämna tillbaka dina varor och och få pengarna. Det är tydligen något som händer.

  4. Men. Nu blir jag förvånad faktiskt – visst vet väl du också att det finns många svenska tjuvar?

    Ja, vi har ju känt varandra så pass länge att du vet att jag står för vad jag tycker utan att gömma mig bakom anonymitet. Tycker inte om att man dömer folk utifrån deras ursprung, med det inte sagt att jag inte tycker om dig. Kan bara inte tycka att det är OK, för när saken kommer omkring spelar det faktiskt ingen roll varifrån tjuvarna kom. Att sedan lägga ut det så här och genast få kommenater om zigenare blir ju bara ledsamt.

    Känner en kvinna av romskt ursprung, gift med en svensk man. Hon berättade många gånger om hur svårt det var att värja sig mot fördomarna hon och hennes syskon mötte under uppväxten – och hur flera av syskonen till sist kände att ”varför inte leva upp till det när de ändå förväntar sig det”. Hon har levt ett laglydigt ”Svenssonliv” men alltid bemötts av misstänksamhet. Det är ju inte underligt att många lever i en känsla av utanförskap när hela folkgrupper döms ut pga vad ett fåtal gör.

    Ja, så känner jag – och moraliskt sett ser jag inte stor skillnad på stöld och rasism. I båda fallen tar man ifrån någon annan den känsla av trygghet som alla har rätt att känna.

    • Jag hoppas att det framkommer att jag blev väldigt påverkad av det som hände mig. Jag är inte en av dem som säger ”Jag är inte rasist, MEN…” och det vet jag att alla mina vänner av utländsk härkomst (Ghana, Chile, Madagaskar och varifrån-de-nu-kommer) kan skriva under. Jag påpekar, eftersom jag inte skrev det tydligt nog, att det här gäller när jag är på stan och eventuellt råkar ut för att känna mig som då detta hände. Jag vet att det finns många ruskprickar av alla de färger, från blekvit till nattsvart, men de som rånade mig var tre rumänska kvinnor i ”sunkiga” kläder. Det är därför jag känner mig hotad då jag ser någon som liknar dem! Hade mina rånare varit vita brats från Östermalm hade jag känt mig hotad om jag hade träffat på dem på stan. Jag vill alltså med det här tala om att jag INTE är rasist = främlingsfientlig i allmänhet. Jag hoppas att jag har klargjort var jag står med detta sagt. Sedan kan jag gå in på att man kan gå djupare in på alla omständigheter och se människor bakom, men jag tror att det finns fler brottsoffer än jag som kan bekräfta att då man råkat ut för något sådant här blir man märkt på ett eller annat sätt. Jag vill tro gott om alla, men det är något som jag får jobba med. Jag är ärlig här i bloggen och skriver inte saker som jag tror andra vill höra, utan det jag känner. Jag blir jätteledsen över att du förlorar respekten för mig och att du likställer min vaksamhet med stöld. Dessutom tycker jag att det är lika fel att skylla ifrån sig på ”att det är lika bra att leva upp till något för att någon förväntar sig det”. Vet man att något är fel gör man det inte, annars tycker man inte att det är fel. (Ja, om inte ens familj håller på att svälta ihjäl och man inte ser annat råd än att stjäla en limpa då kanske?) Kram.

  5. Jag vet att du är ärlig – det är därför jag bemöter det med ärlighet och inte säger det du kanske hellre velat höra (eller inget alls vilket alltid är bekvämare).

    Du skrev att du blivit: ”rasistisk (detta gäller främst kvinnor med östeuropeiskt utseende.. osv)”. Du skrev inte att detta gjort dig mer vaksam, utan ordet rasistisk är det första du listar. Du skriver vilket folkslag det gäller. Jag reagerade på detta ja – för jag anser starkt att man inte kan döma ett helt folkslag utifrån något man råkat ut för. Det är att ta hedern från alla de som inte gjort något och det är inte rätt.

    När jag var ung och jobbade på krog så hotades jag med kniv av en överförfriskad herre som inte var av svenskt ursprung, det gör inte att jag tror att alla från hans land går omkring med kniv. Jag förutsätter att de inte gör det.

    Du säger också att ” det finns fler brottsoffer än jag som kan bekräfta att då man råkat ut för något sådant här blir man märkt på ett eller annat sätt”. Men då är det ju inte så svårt att förstå att ständiga misstankar från omgivningen – trots att man INTE gjort något fel – också märker en person. Det sätter sig i själen, förändrar människor.

    Att jag inte håller med dig tycker inte jag innebär att jag förlorar respekten för dig – är det inte att visa respekt att diskutera och vara öppen hellre än att jag tänkt i smyg? Hade du skrivit att du numera kände dig extra vaksam för att du blev bestulen för några år sedan, punkt, hade jag inte haft problem med det. Det var kombinationen av orden ”rasistisk, Rumänien, sunkiga kläder” osv som jag fick problem med. Att lägga ut det på internet, där obegränsat med människor kan läsa och det kan spä på fördomar tycker jag är onödigt.

    Men som sagt; jag tycker alla ska få tycka – men även då vara beredd på att alla kanske inte håller med. Jag håller isär sak och person, det är inte dig jag inte tycker om (vilket jag skrev ovan också), det är upplägget på det här inlägget – vilket är en helt annan sak. 😉

    • Inlägget är nu upprensat. Jag får se till att få lite terapi av min psykolog-studerande lillasyster så jag blir av med mitt trauma! 🙂 Tack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *