17 maj

Go mad, møe mad, mad i rättan ti – osse madaro.

Vår familj gillar att äta bra och god mat och vi lägger antagligen mer tid på maten än Familjen Svensson (eller Jones). Jag inser att det inte alls är allom givet att ha den tiden och detta är något som jag ofta ägnar tacksamma tankar åt.

I går frågade S om jag hade lust att hjälpa henne fixa scones till frukost. Nemas problemas! Dottern fixade sålunda frukosten med mig som coach och alla kom ner och prisade de perfekta sconesen. Ja, alla utom jag. Jag fixar inte brödet, det är bara så. Den senaste veckan har jag haft huvudvärk flera dagar efter nybakade bullar, dessertbord på grannpicknicken och lite annat smått och gott (som i mumsigt). Jag satsade idag därför på en kopp te med saffranssirap och en väldigt smarrig smoothie på mandelmjölk, kokade frysta hallon (har blivit lite nojig efter de där gamlingarna som dog efter att ha ätit hallondessert gjord på ”råa” frysta hallon för någon månad sedan), lite lönnsirap och färsk spenat. Hur god som helst trots den läbbiga färgen! Av någon anledning smakade den hallonlakrits, så jag passade på att drömma mig bort till hallon- och lakritsskallar i lösgodislådorna på ICA Kvantum i Kungens Kurva…

16_1

Jag vet… Min vackra, vackra kopp har fått sig ett par rejäla törnar och det är dags att hitta en ersättare. Än så länge är jag dock inte redo att skicka den till några sälla jaktmarker.

Del två på matkapitlet denna andra regniga lördag på raken (med många regndagar både innan och efter) kommer att handla om pizza. Hemgjord pizza, alltså. Sådan pizza har inte något alls att göra med köpepizzan på Papa John’s, även om den är god, utan håller en helt annan klass. E fixade en lyxig och jäst brödbotten till sig och de andra i familjen och jag gjorde en blomkålsbotten till mig själv. Väl värt mödan. (Jag bytte ut chevren mot vanlig hushållsost idag.) Eftersom de andra hellre äter brödbotten kunde jag frysa in tre bitar till snabbluncher åt mig själv.

Tomatsås

fräs några finhackade vitlöksklyftor på låg värme i olivolja
2 burkar krossade tomater mixas och hälls i
blanda i:
några msk tomatpuré (jag har i rätt mycket)
torkad eller färsk oregano efter smak
torkad eller färsk basilika efter smak
lite salt
nymalen svartpeppar
ev. något sött om du inte får balans i smakerna

Koka ihop på svag värme utan lock länge, gärna i upp emot en timme. Det blir smarrigast så.

Monteringen av just min pizza, den som blev så god så jag längtar tills jag kan äta en likadan igen, har du här:

Bred ett lager tomatsås på en lagom bit blomkålsbotten (1/4 av receptet här ovan tog jag). Smula över färsk mozarella och färsk basilika och stoppa in pizzan i 200°C i 10-15 minuter. Den ska vara färdiggräddad. Lägg på örtmarinerade kronärtskockshjärtan, färsk ruccola, lite smarrig prosciutto (Wow, jag kunde stava utan att stavningsprogrammet protesterade!) och några tunna skivor rödlök. Riktigt supergott. Nyttigt också inbillar jag mig.

Mums. Hoppas att du får äta något riktigt gott idag du också. Peace!

16_3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *