03 jun

Kvalitetstid.

I morse var jag bjuden på födelsedagsbrunch. Yngsta dottern var hemma själv med småkusinerna, så jag stannade inte så länge. Jag hann ändå med att ta del i en diskussion runt kvalitetstid och de utmaningar vi har som föräldrar att hålla oss själva och resten av familjen från att helt fastna i det elektroniska spindelnätet. Om vi skalar bort teve, Wii, Nintendo, datorer, ”smarta” telefoner och läsplattor, vad händer då? Det är en fråga som ständigt är aktuell. Den generation som växer upp nu får uppleva ett annat slags liv än jag och mina jämnåriga. Barnen presterar sämre och sämre på kunskapstester, men har å andra sidan en ocean av information bara några klick bort. De lär sig att hämta kunskap då den behövs. Svenska barn blir bättre på engelska (fast här i USA klagar man på att barnens engelskkunskaper går åt pipsvängen då man lätt är lat för att skriva snabbare). Vad händer med hantverkskunskaper? Orkar dagens ungdomar som ofta har koncentrationsproblem ägna timme efter timme åt att förfina sina kunskaper? Å andra sidan tänker jag på alla hobbykonditorer som de senaste åren med hjälp av internet har kunnat bli mer eller mindre proffs trots att de inte har gått en minut i konditorskola till exempel. (En av mina bekanta som jag träffade på då jag var engagerad i scrapbookingforum är ett fantastiskt exempel på detta. Titta på hennes bakverk!) Livet är aldrig så lätt att det är ”antingen eller”, eller hur?

3_9

I morse åkte min syster och svåger iväg på en date som ska vara tre dagar lång. Syskonbarnen blir kvar här och vi har jätteroligt tillsammans med dem. Det var ju några år sedan jag hade barn som var fyra och sex år gamla, men det verkar som att sådant som funkade för tio år sedan fortfarande är kul. Att prata med barn är otroligt givande och att se den oförställda glädje som de visar är som balsam för själen. (De bråkar också lite mer intensivt och oraffinerat än tonåringar, hehe.)

Vilket är ditt bästa tips på lekar, spel och förströelser för barn i småkusinernas åldrar?

3_7

3_6

3_5

3_4

2 thoughts on “Kvalitetstid.

  1. Mina bästa proffstips:
    -Måla i yoghurt; häll ut en liter naturell yoghurt (gärna den som blivit kvar i kylen några dagar för länge) i en långpanna eller på en bricka. Droppa ”flaskfärger”, flytande barnvänlig färg i olika kulörer och marmorera eller rita mönster med glasspinnar, tandpetare, gaffel, kam… tillför nya färger och fortsätt experimentera.
    -Potatismjölsdeg; Blanda potatismjöl med vatten, (jag tror lika delar, eller var det 1+2?) till en tjock smet. När man knådar smeten blir den formbar men så fort du slutar röra på händerna blir den flytande igen.
    -Samla sniglar/snäckor och ha som husdjur. Både trädgårdssnäckor och små sniglar är riktigt trevliga att ha i en stor glasburk (med lock, annars smiter de) och kan matas med sallad. På jobbet har vi ett akvarium, eller terrarium är det väl när det inte är vatten i, med snäckor som vi skött om i snart ett års tid. Barnen har inte tröttnat än! Att se utifrån hur de segar sig upp för glasväggen är fantastiskt, man ser verkligen hur kroppen rör sig i vågor.
    -Plocka en blomma, ett löv eller en kvist och blanda till de EXAKTA färgerna för att måla av. Detta har våra femåringar älskat, de har studerat blomman/kvisten med förstoringsglas och upptäckt nya detaljer och lagt störst vikt vid själva blandandet, men när de (helt själva) lyckats få till de fem olika blå nyanserna hos en scilla har även avbildandet varit superkul. ALLA TJUGO barnen har varit mycket nöjda med sitt arbete.

    • Tack, tack, tack snälla du! Perfekta tips. Nu vet jag vad vi ska göra idag! 🙂 Sniglar och snäckor har vi inte många kvar sedan vi skaffade ankorna, men hittar vi en vet jag precis vad vi ska göra. Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *