02 aug

Förändring del 8 – Kunskap.

För mig är augusti månaden som gett mig min förstfödde, men annars har väldigt många gånger i mitt liv den åttonde månaden handlat om skolstart. Då jag både är lärare och mamma har antingen jag och/eller något av mina barn vid trettiotvå tillfällen sedan jag föddes dragit hemifrån för att möta ett nytt skolår. Imponerande tanke tycker jag själv.

Min fyrtioårskris var jättejobbig på många olika plan. Jag påverkas fortfarande av svallvågorna efter hur jobbigt jag hade med mig själv och allt som hände omkring mig under några år. Jag tänkte mycket på all tid som jag slösat på onödigheter och bestämde att det var dags att ta kommandot över mitt eget liv. Jag förundras fortfarande över hur snabbt dagarna går och hur lite riktigt vettigt jag får gjort. (Med ”riktigt vettigt” menar jag sådant som påverkar någon annan positivt, ny kunskap, något som man kan visa upp…) Trots allt är jag tacksam över de insikter som fick värka fram under den här tiden. En av dem är att jag vill kunna så mycket mer än jag kan! Oändliga många är de ord har jag tryckt in i skallen för att få bra resultat på prov, men det är inte mycket jag kommer ihåg. Tyvärr!

Skola=kunskap? Frågar du min käre make handlar skola också om indoktrinering och att göra barn och ungdomar till lydiga samhällsmedborgare. Visst har han rätt. Hur många svenskar ifrågasätter till exempel demokrati, RFSUs ansvar i samhället eller vikten av att alla ska ”ha rätt” att bli akademiker? (Jag lägger ingen värdering i just dessa frågor, tänkte bara att det är några av de saker jag genom åren lärt mig genom de skolor jag har gått i.)

Idag är det dags att lägga mina kunskapskort på bordet. Vad vill jag lära mig den här månaden? Vad kan jag göra för att hitta tillbaka till min glädje för att lära mig nya saker? Vilken kunskap vill jag ha och vilken kunskap behöver jag? Sanningen att säga vet jag inte riktigt. Jag har inte tänkt färdigt.

Som du kanske kommer ihåg försöker jag titta på TED-föreläsningar med jämna mellanrum. Nu var det ett tag sedan, men jag känner att det är något som bygger upp mig och ger spännande insikter i allt fantastiskt livet har att erbjuda! Följande föreläsningar planerar jag därför att hinna lyssna på under den här månaden:

How schools kill creativity (avklarat – rekommenderas)
Where is home (avklarat – rekommenderas)
Strange answers to the psychopath test
Looks aren’t everything
Your body language shapes who you are

Jag kommer att åka tillbaka till USA i mitten av månaden. Så fort vi kommit i ordning blir det en tur till biblioteket. Jag ska se till att bara låna två eller tre böcker och ingen får vara en roman. Jag funderar på att läsa om hur man verkligen tar hand om en köksträdgård (åk inte ifrån den i tre veckor utan att låta någon vattna), men jag tycker också att det skulle vara roligt att läsa en biografi eller en gammal hederlig faktabok. Vi får väl se hur det blir! Vi får med oss min mamma och en systerdotter, så kanske blir det fullt upp med att visa vad våra omgivningar har att bjuda på. Då får jag helt enkelt fokusera på att lära mig mer om mitt närområde! Inte fy skam det heller.

För dig som också skulle vilja haka på kunskapsinhämtningtemat nu i augusti vill jag tipsa om följande inspirerande hemsidor som jag har bokmärkta just av den anledning att de skulle kunna lära mig något nytt:

Moderskeppet
Wikipedia
Anna Vattenkannas Trädgårdsblogg
Historiska Museet
Mises
Religion Facts
1000 Awesome Things

För övrigt vill jag bara dela med mig av en fantastisk version av REMs Everybody Hurts. (Jag vet. En cover. Men fortfarande hjärtknipande vackert.)

Seså! Sätt fart. Må vår kunskap växa och våra hjärtan svämma över…

2 thoughts on “Förändring del 8 – Kunskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *