15 maj

Om att inte kunna bestämma fack.

I går var jag med om en märklig upplevelse. Jag satt i bilen och lyssnade på ett radioprogram. Efter en stund började jag bli väldigt störd, för jag kände att det var något jag inte fick ihop… En man och en kvinna satt och pratade i studion. Det som störde mig var att jag inte kunde bestämma vilken dialekt mannen hade. Han talade helt grammatiskt korrekt. Det fanns ingenting i hans ordföljd som inte var rätt. Men – varifrån kom han? Inte norra, västra eller södra Sverige, det var jag säker på. Vid ett tillfälle berättade han om när han hade fyllt 18 och fick gå på krogen, men tyvärr inte kom in någonstans ”för de ville väl inte släppa in någon lirare från Sollentuna”. Aha! Sollentuna. Stockholm. Men nej, nej, det kunde väl ändå inte stämma? Det här störde mig så mycket att jag var tvungen att googla honom då jag kom hem. Mannen visade sig heta Dejan Cokorilo och föddes i Sarajevo 1979. En utlandsfödd svensk, alltså. Så det var en svag touch av osvenska jag hörde, inte någon annan svensk dialekt.

Hur kunde denna osäkerhet rubba mig så? Jag funderade en stund och kom på hur jag känt inför en ny person som började jobba i ”vårt” Hemköp för ett tag sedan. Jag har fortfarande inte kunnat bestämma om personen är man eller kvinna. Varje gång jag handlar där försöker jag se om det finns något som avslöjar hen. Frisyren är kortklippt med slingor. Två örhängen. Kraftig kroppsbyggnad med en svag antydan till bröst som gott och väl skulle kunna vara ”man boobs”. En röst som är gäll, men ändå inte speciellt kvinnlig. Inget smink. Och varför stör detta mig så? Hen är så trevlig och käck och duktig, och det spelar verkligen ingen roll om hen är man eller kvinna, men det stör mig att inte kunna könsbestämma. Kan någon hjälpa mig förstå varför det är så viktigt för mig att placera människor i fack? Det spelar ju absolut ingen roll om Dejan är född någon annanstans än i Sverige och det spelar ingen roll om personen på Hemköp är man eller kvinna… Hur känner du för det här? Har jag ”Compulsive Categorization Disorder”?!

För ett tag sedan hjälpte jag min mamma som ville vinna en Kronancykel i en tävling. ”Vad kul!”, sa jag. ”Jag vann just en sådan cykel i höstas!” När jag kom ut såg jag att det inte alls var en Kronan, utan en Monark. (Vilken koll jag har, eller hur?) Gör det cykeln bättre eller sämre? Eller är det helt enkelt samma cykel? 😀 Är vi för snabba att bilda oss en uppfattning om någon utifrån saker vi fått reda om personen i fråga på förhand, även om vi inte känner honom eller henne? Är det något som ligger i människans natur, det här att känna att man (eller jag) vill veta?

2 thoughts on “Om att inte kunna bestämma fack.

  1. Här finns en liten ”hen” också, på småbarnsgympan som Diana och jag går till på torsdagsförmiddagarna. Vi har sett barnet i fråga i 1 1/2 år nu, hen är i Dianas ålder och har blont, tjockt, väldigt långt hår med tjock lugg. Oftast jeans och tröja eller skjorta, lite coolt klädd, i blått, grönt, naturfärger eller nån gång orange. Aldrig blommigt eller klänning…
    I höstas tänkte jag att jag skulle försöka höra vad barnet hette, men det hjälpte inte, för jag vet inte om det är ett pojk- eller flicknamn! Det kan vara vilket som med olika stavning och samma uttal…
    Löjligt kanske, men det stör mig lite att inte veta om det är en pojke eller flicka. När Jared hade långt hår trodde alla att han var en flicka, oavsett hur ”killiga” kläder han hade på sig, så jag antar att hen är en kille, men personligen tycker jag att lugg är tjejjigt, så det är därför jag tvekar. Nu är det snart sommarlov och sedan ser vi nog aldrig hen mer, så jag undrar om gåtan får nån lösning…

    • Men visst är det störigt att inte kunna bestämma? Jag vet inte riktigt vad det är, men tror visst att det ligger i människans natur. Jag vet att de första sekunderna är otroligt viktiga då man läser av en ny bekantskap, så jag antar att man tar in allt man kan visuellt – kön, ålder, klädsel, humör, utstrålning (vad nu det är), längd… Det är spännande att vara människa, men jobbigt också. 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *