27 dec

Mellandagsrea.

I USA kör man Black Friday och Cyber Monday, här i Sverige har vi haft mellandagsrean att se fram emot. Allt har dock förändrats med sajberspejs introduktion. Nu för tiden reas det både här och där och evvrywär. Jag fick flera mejl om att rean hade dragit igång redan på julafton och då blev jag lite trött…

”Det är dyrt att vara fattig.” För alla som kan ligga steget före går det att investera i dyra plagg eller prylar när tillfälle ges, vare sig det är i en second handaffär eller på rea. Våra barn ärvde mycket kläder av varandra, av en äldre moster och av vänners barn, men förutom det var jag en riktig hejare på att hitta fina kläder som ofta var nersatta till så mycket som 70%. Jag förstod tidigt att för någon som inte har råd, möjlighet eller intresse måste det vara både dyrt och krångligt att införskaffa allt som ett barn behöver för att slippa frysa, bli blöt eller bli kall om fötterna i vår mörka nord. Detsamma gäller naturligtvis vuxna.

Jag gillar Sellpy och hittade där bl a flera julklappströjor i kashmir till löjligt låga priser. Med en kashmirborste, en ylletvätt i Grumme tvättsåpa och möjligtvis lite trolleri med nål och tråd blev de som nya. Äldsta dottern fick lära sig att loppisfynda i Utah, så när hon nu flyttat tillbaka till Stockholm är hon besviken över de möjligheter som bjuds. Mycket mindre och sämre utbud och förhållandevis dyrt vilket innebär att det inte längre är lika spännande att vara återbruksaktivist. Här i Karlskrona har vi ett par bra ställen, Pingstkyrkan och Röda Korset, och min systerdotter som laddar för att flytta hemifrån har köpt både hushållsassistent och annat till vrakpriser där! Sellpy har under 2019 varit mitt favoritställe. Nu verkar det vara fler som har upptäckt dem och därmed blir det svårare att fynda såklart, men å andra sidan är utbudet näst intill oändligt.

Vad är ett fynd? Något som kostar mycket mindre än det gjorde från början, så klart! Eller, nja, nej… Ett fynd är för mig något som jag redan planerat att införskaffa, något som jag efter införskaffande använder ofta och trivs med och som gärna inhandlats till ett betydligt bättre pris än det jag hade räknat med. Det gäller alltså att ha koll på sitt hem, sin garderob, sin storlek, på utbudet och på priser. Att köpa något bara för att det är nedsatt med 70% är alltså inte nödvändigtvis ett fynd. Somligt är inköpt till fullt pris och ändå ett fynd.

Eftersom jag inte behöver något särskilt blir det inget mellandagsfyndande för mig i år. Jag njuter av stillheten i Uttorp och laddar för konserten med Stilla Nätters Kapell imorgon istället! Lycka till om du är en av alla som hittar precis rätt i readjungeln!

Fynd av det allra bästa slaget – gratis! Vi behövde en stol till gästrummets skrivbord. Eftersom det inte är någon i huset som behöver denna arbetsplats har stolköp inte prioriterats. Igår hade någon ställt denna stol på återvinningen. I vanliga fall blir jag väldigt upprörd när återvinningsstationen används som soptipp, men återbruk är ju toppen! Jag ska skruva loss sitsen och sprejmåla den i någon passande färg (har några flaskor färg). Just denna rosa är inte så kul… Fjädringen funkar perfekt och alla hjul rullar bra. Som sagt. Fynd, provisorium. Jag hoppas hitta en gammal fin trästol, så det är bara att fortsätta leta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *