05 feb

Världen är så stor, så stor…

… Lasse, Lasse liten. Större än du nånsin tror, Lasse, Lasse liten.

Jag tycker själv att jag har rest rätt mycket, men när jag satte mig och fyllde i de här kartorna såg jag att jag antagligen lider av inbillningssjuka. Här syns det så klart inte att jag varit i vissa länder många gånger eller att jag bott i tre av staterna på den amerikanska kartan, men ska man bocka av något handlar det definitivt mer om kvantitet än kvalitet.

Min syster kan räknas som reseexpert vid det här laget. Hon driver bloggen Resfredag och en relativt nystartad resepodd och blir ofta uppmärksammad i media i olika sammanhang. Just nu bor hon med sin familj i Thailand i några månader, något som de har testat förut också. As världskarta ser liiiite annorlunda ut än min.

Jag gillar att resa och gör det gärna. Man ska ju vara miljömedveten, inte stötta fel regimer, inte uppmuntra till fel beteende osv, så egentligen borde kanske alla gräva där de står. I går hörde jag Zenith Irfan, en ung pakistansk kvinna, berätta om sina äventyr på motorcykel. Här kan du läsa mer om henne. Jag har en förhoppning om att allt här i världen inte bara går åt pipsvängen, även om det kan låta så ibland. Fram för fler som kan tänka själv och veta skillnaden mellan gott och ont!


visited 12 states (24%)
Create your own visited map of The United States


visited 17 states (7.55%)
Create your own visited map of The World

Apropå gott och ont. I går bakade jag det godaste jag ätit på länge. Varsågod! Semmelkladdkaka… Receptet kommer från http://bydiadonna.femina.se och jag har absolut inget med dess utveckling att göra. Däremot kan jag säga att testbak och testsmakprov gav full pott rent betygsmässigt. Så gott! Våra amerikanska grannar gillade den också skarpt.

SEMMELKLADDKAKA, 8-10 bitar
2 dl mandelmjöl
3 msk socker
1 äggvita
100 gram smält smör
1 1/2 dl mandelmjöl
1 1/2 dl socker
2 ägg+ 1 äggula
2 tsk stött kardemumma
3 1/2 dl vispgrädde
florsocker
extra stött kardemumma

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Smält smöret och låt svalna.
3. Pensla en springform, 20 cm, med smält smör. Strö lite mandelmjöl i botten.
4. Vispa ihop mandelmjöl, socker och en äggvita till en mandelmassa.
5. Stöt kardemummafrön.
6. Tillsätt resten av ingredienserna. Vispa ihop allt ordentligt.
7. Häll smeten i springformen och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
8. Låt kakan svalna helt. (Godast att servera kall).
9. Vispa grädden. Spritsa med en stor stjärntyll.
10. Pudra med florsocker och strö extra kardemumma över grädden. Servera!