03 sep

Skördefest.

Persikorna mognade alla på en gång kändes det som. Barnen har hjälpt mig plocka av alla som inte fallit till marken. I går kokade jag in några i den smarriga saffranslag jag testade förra året och idag har jag gjort ”peach butter”, alltså slät persikosylt utan pektin.  Man kokar istället ihop sylten. Det är första gången jag testar och det verkar bli bra. Receptet jag hittade tycker jag blev lite för sött, men till en god och lite stark ost funkar det säkert. Nästa gång provar jag det här istället. Jag har också kokat in lite ingefärspäron och jag tror det blir fler sådana i morgon. Det tar lång tid att konservera utan de konserveringsmedel vi brukar använda i Sverige. Här kör man istället med speciella lock och steriliserade burkar. Kul att testa!

2_5

2_7

2_9

2_8

2_6

03 sep

Fotobehandling.

Sedan jag upptäckte Photoshop och allt roligt man kan ha med det programmet har jag ägnat många timmar åt det. När mobilkamerorna började bli bättre var det roligt att testa mobilfotografering, men jag har haft svårt med den rätt kassa kvalitet man ofta upptäcker först då fotografierna blåses upp i lite större format.

För ett tag sedan hittade jag David Molnar tutorials på nätet. Mr Molnar är en hejare på bildbehandling i iPhoto och jag har lärt mig ett och annat trick genom honom. I kväll var jag med på ett av hans ”webinar” (seminarium online i realtid) och vi var 190 personer som satt och redigerade samma bild tillsammans med vår lärare. Det är svårt att pilla med en mobil med rätt liten skärm, men mitt slutresultat blev rätt likt det som vår lärare ville få fram. Snapseed och Camera+ är för övrigt de fotoappar som rekommenderades. (Snapseed tycker jag är mycket bättre och mer användarvänligt.)

Ursprungsfotografiet:
2_2

Redigerat fotografi:
2_3

Det nedre fotot är lite för överredigerat för min smak, men nog är det spännande att man i en mobiltelefonkamera numera kan få in så mycket information att man överhuvudtaget har möjlighet att jobba så här mycket med fotografierna?!